CV tips en sjabloon

Wat is Een cv?

Heb je besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe baan, dan doe je dit met behulp van een cv. In een cv staat eigenlijk jouw gehele levensloop en deze wil je dan ook zo goed mogelijk in beeld brengen. Je brengt tenslotte jouw opleiding, werkervaring en andere skills onder de aandacht.

Omdat het cv over het algemeen met een snelle blik wordt bekeken, is het van belang dat hij overzichtelijk en niet te lang is (max. 2 pagina’s). Een vacaturehouder wil nl in één oogopslag kunnen zien of dat jouw profiel aansluit op wat hij/zij zoekt in een geschikte kandidaat.

Wat moet er in een cv?

  • NAW – en contactgegevens, oftewel jouw naam, adres en woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, website (als je die hebt) en eventueel geboortedatum
  • Profiel, wie ben jij. Omschrijf jezelf en jouw capaciteiten in een stukje van ongeveer 5-7 regels. Vermijdt kopie-teksten uit jouw motivatiebrief.
  • Werkervaring, zet de banen erop van de laatste paar jaren die er echt toe doen en niet een lange lijst met alle bijbaantjes en stages die je hebt gelopen. Banen in een verder verleden kun je clusteren als overige werkervaring. Als volgorde houd je van heden naar verleden aan.
  • Opleiding, benoem hier jouw opleidingen vanaf de middelbare school. Zet ook achter iedere opleiding of je je diploma hebt behaald. Als volgorde houd je van heden naar verleden aan.
  • Kennis en vaardigheden, altijd goed om te noemen, maar dan wel de relevante. Zaken als kennis van Word is niet nodig. Noem bijvoorbeeld branchegerichte systemen waar je kennis en ervaring mee hebt. En de talen die je beheerst.

Op je cv Een foto?

Een mooie foto van jezelf maakt een cv veel persoonlijker. Let er echter wel op dat dit een foto is voor zakelijk gebruik en niet een privé-foto met bijvoorbeeld een kind erbij op of dat je aan het zeilen of feesten bent. Dit leidt alleen maar af.

Tot slot

Zorg ervoor dat jouw cv niet langer is dan 2 kantjes. Houdt één layout aan, waardoor het cv een rustige uitstraling heeft en scannend gelezen kan worden. Gebruik niet te veel en te felle kleuren. Ga creatief om met pictogrammen, maar geen overkill. Sla het cv op als pdf waardoor de teksten niet kunnen verspringen.

Kijk gerust eens op het internet. Hier vind je diverse sjablonen om een mooi en overzichtelijk cv te maken.