Werken is Topsport Recruitment met Zuydt Werkt!

Werken is topsport

Datum 22 juli 2021

Categorie Solliciteren

Werken is TopsportWerknemers met energie leveren topprestaties 

Werken is topsport; werknemers die met energie presteren functioneren net als topsporters en kunnen samen met hun team prachtige resultaten behalen. Om goed te kunnen presteren is het belangrijk dat er een goede balans is tussen werk en privé. Dat je voldoende energie hebt en je rustmomenten neemt. Dat was het afgelopen jaar een grotere uitdaging. Veranderingen en onzekerheid tijdens deze corona crisis waren uitdagingen waar we allemaal mee te maken hadden. In een nieuwe werkomgeving, met wellicht meerdere huisgenoten als je nieuwe collega’s, beperkte middelen en toch nog een hoge werkdruk kostte het veel energie en inzet om alles in balans te houden en werd er dus een beroep gedaan op onze energie en mentale veerkracht. 

Hoe doen topsporters dat? Zij zijn gewend om met veranderingen, teleurstellingen, uitdagingen en hoge verwachtingen om te gaan. Blessures, kampioenschappen verliezen, niet tot de selectie behoren, de Spelen naar Tokio die een jaar was verzet zijn hier voorbeelden van.

Topsporters weten het als geen ander: je kunt alleen succesvol zijn als je ook zorgt voor voldoende momenten van rust en herstel. Een topatleet investeert in mentale (veer)kracht, techniek en conditie en zegt nee tegen zaken die niet passen in het programma. We doen allemaal dagelijks aan topsport maar bereiden ons daar vaak niet goed op voor.

Ik spreek ook uit ervaring want ik heb met veel plezier op hoog niveau waterpolo gespeeld. Voor mij was het toen echt zaak tussentijds mijn rustmomenten te pakken. Zodat ik op het moment dat het erop aankwam kon presteren met mijn team.

Werken is topsport. Werknemers met energie

Piekmomenten en rustmomenten 

Net als bij onze Nederlandse sporthelden in Tokio wordt van werknemers verwacht dat zij dagelijks op het hoogste niveau presteren. Een voorbeeld daarvan is het behalen van deadlines en dagelijks productief zijn om de afgesproken deadlines te behalen. Topsporters worden met twee doelstellingen in gedachte getraind. Enerzijds wordt er vol op vaardigheden en het verleggen van grenzen getraind. Anderzijds wordt er sterk op blessurepreventie getraind. Zonder rustmomenten en herstelmomenten kun je geen topprestaties leveren.

Belastbaarheid verbeteren

We willen voorkomen dat personeel uitvalt, dus zorgen we ervoor dat we de belastbaarheid van werknemers verbeteren. Wanneer we spreken over duurzame inzetbaarheid, dan verschuiven we in de richting van blessurepreventie en het verbeteren van de belastbaarheid om de verwachte prestaties te kunnen behalen. Dit is te vergelijken met topsport. In de topsport werk je naar veel piekmomenten toe. Je traint hard om professioneel topsporter te zijn en dat vergt veel inspanning. Wat je dan niet moet vergeten is rust nemen. Topsporters zijn heel erg gefocust en gemotiveerd en willen veel werk verrichten. Toch krijgen zij ook rusttrajecten.

Efficiënter werken

Hoe kunnen werknemers dit vertalen naar hun dagelijkse werkomgeving? Zorg niet dat je de hele dag belangrijke momenten achter elkaar plant. Neem een wandeling tussen de middag, ga er even tussenuit, neem bijvoorbeeld een meditatiemomentje. Dit betekent niet dat er minder wordt gewerkt, maar dat werknemers effectiever werken en efficiënter met hun tijd omgaan. Het is belangrijk om een sfeer en cultuur te creëren waarin de werknemer de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap kan nemen voor zijn eigen welzijn, gezondheid en vitaliteit.

Practice what you preach

Men is bewuster bezig met de gezondheid en het is prettig als een werkgever werknemers de ruimte biedt om tussen de middag even wat anders te doen. Werknemers kopiëren het gedrag van hun werkgevers. Daarom is het belangrijk dat de werkgever zelf ook voldoende rust neemt om efficiënter te kunnen werken. Het levert enorm veel op. Vooral dat je gelukkige mensen in je bedrijf hebt werken en dat is een ongelooflijk grote winst.

Passen binnen de cultuur

Niet alleen mentaal en fysiek fit zijn geeft de energie om topprestaties te kunnen leveren. Ook op de juiste plek zitten binnen een team bij een bedrijf, daar waar de cultuur bij je past, is extreem waardevol. Wanneer er een goede match is tussen werknemer en bedrijf gaat er energie stromen wat resulteert in topprestaties. De assessment tools die Zuydt Werkt! afneemt bij potentiële kandidaten en onze verdieping in de “soft skills” zijn hier leidend in. Graag helpen we jouw bedrijf een passende kandidaat te vinden zodat je als bedrijf op het hoogste niveau kan presteren. Net als onze sporthelden in Tokio!

 

ADVIES VOOR VITAAL PRESTEREN

 • Houd focus op je mentale veerkracht
 • Blijf in beweging, een wandeling doet al wonderen
 • Let goed op je voeding, verminder de inname van cafeïne en suiker
 • Neem voldoende – bewuste – rust
 • Zorg dat je voldoende buiten komt
 • Fysieke training is erg goed voor het brein
 • Creëer een goed werksfeer
 • Houd je werk-privé balans in de gaten

FIT-RICHTLIJNEN

 • Matig tot intensieve lichaamsbeweging – 2,5 uur per week
 • Spier- en botversterkende activiteiten (min. 2 keer per week)
 • Voorkom veel stilzitten,
 • Maak 10.000 stappen per dag

 

Meer info over deze blog?

Contact ons